iPhone/iPad: Helt sort skjerm, uten respons – hvordan fikse?

Får du ingen respons fra din iPhone eller iPad? Det er veldig surt når elektronikken vi har blitt så avhengige av nekter å samarbeide. Før kunne man kanskje gjette seg frem til feilen på en gammel bil dersom man hadde litt kunnskap, men dagens grafikkort, transformatorer og kodebrikker har gjort hverdagen vesentlig mer komplisert. Et par av tipsene i denne artikkelen vil forhåpentligvis kunne være til hjelp før du eventuelt må kjøpe en ny dings.

Tvungen omstart

Den letteste og mest populære løsningen for en iPhone eller iPad som har gått i stå er å gi den en tvungen omstart. Fremgangsmåten varierer litt avhengig av hvilken modell du har. Pass også på at din iPad eller iPhone har strøm. En av de vanligste årsakene til svart skjerm er at batteriet er så tomt at det ikke en gang har strøm til å vise deg «rødt batteri» ikonet.

 • iPhone 7 eller iPhone 7 pluss
  Hold inne «sove/skru på» knappen (øverst til høyre på telefonen) og «volum ned» knappen samtidig i minst ti sekunder, eller til du ser en Apple-logo.
 • iPad, iPhone 6 og tidligere
  Hold inne «sove/skru» på knappen (øverst til høyre på telefonen) og «hjem» knappen (den store, runde nederst på skjermen) i minst ti sekunder, eller til du ser en Apple-logo

Dersom forslaget ovenfor ikke hjelper, kan det hende at din iPhone eller iPad er tom for strøm. La den lade i minst en time og prøv igjen. Lader ikke telefonen kan du prøve en annen ladekabel. Sjekk også at alle deler er hele og uten støv.

Prøver å starte, men skrur seg av igjen eller blir stående fast

Dersom forslaget ovenfor førte til at telefonen prøvde å skru seg på, men ble låst igjen eller skrudde seg av uten videre, så kan det hende det er noe galt med programvaren. For å prøve å fikse dette på egenhånd trenger du tilgang til en datamaskin med iTunes og en kabel som kan koble maskinen til din iPad eller iPhone. Dersom du ikke har tilgang til en datamaskin kan du dra til ditt nærmeste Apple forhandler og få hjelp der.

 1. Koble din iPhone eller iPad til datamaskinen.
 2. For iPhone 7 eller iPhone 7 pluss: Hold inne «sove/skru på» knappen og «volum ned» knappen samtidig.
  For iPad, iPhone 6 og tidligere: Hold inne «sove/skru på» knappen og «hjem».
 3. Fortsett å holde knappene inne, selv når du ser Apple-logoen. Trykk de inn helt til du ser «recovery mode» eller gjenopprett skjermen komme frem. Når den spør om du ønsker å gjenopprette (recover) eller oppdatere(update), velg oppdater.
 4. iTunes vil nå prøve å oppdatere programvaren på din iPhone eller iPad og forhåpentligvis fikse problemet.

Dersom din telefon bruker mer enn 15 minutter på å oppdatere programvaren (forutsatt at din datamaskin har god internettilgang), så kan det være at du er nødt til å gjenta trinn 1 og 2, men velge gjenopprett(restore). NB: Dette vil fjerne alle bilder, meldinger, applikasjoner og annen lagret informasjon på din telefon og tilbakestille den til fabrikkinnstillinger. Dette kan til en viss grad erstattes dersom du tok backup av din iPhone eller iPad enten på iCloud eller lokalt på en harddisk.

Dersom ingen av forslagene ovenfor har hjulpet for deg, så kan det være at du bør ringe til support/kundestøtte og ta med din iPhone eller iPad til nærmeste Apple forhandler eller sende denne inn til reparasjon. De vil da fortelle deg om det er mulig å redde elektronikken, eller om det vil være enklere å gå til innkjøp av en ny iPad eller iPhone.