Kom i gang med stavekontroll på norsk i Snow Leopard

I vårt lille land er det ikke uvanlig at vi mottar elektronikk og duppeditter som er forhåndsinnstilt på engelsk. Dette er jo kjekt dersom du skriver mye e-post med mennesker fra andre land, men for de fleste av oss vil det også være nyttig å vite hvordan vi kan endre dette, slik at stavekontrollen også fanger opp norske småfeil og stavelser. Heldigvis har Mac en systemomspennende stavekontroll du lett kan justere, slik at du kan fange opp skrivefeil over alt hvor du skriver, ikke bare i Microsoft Word eller andre skriveprogrammer. Her får du den enkleste metoden for å endre stavekontrollen til norsk eller andre språk du måtte ønske.

  1. Gå inn på «systemvalg».
  2. Velg ikonet «språk og region» eller «språk og tekst», litt avhengig av Macutgaven din.
  3. Gå inn på fanen «tekst», rett ved siden av «språk».
  4. Velg «norsk» i menyen til høyre og gå ut av innstillingene.

Det var det! Din Mac har nå norsk stavekontroll, men vil ellers ha menyer og beskjeder på engelsk. Dersom du også ønsker at din Mac skal bruke norsk som standard i operativsystemet, så endrer du dette i fanen «språk» i de samme innstillingene.

Norsk som førstevalg

For mange av oss er norsk et naturlig førstevalg. Dette er ikke alltid like lett, da mange nye programmer ofte kun støtter de største språkene, som engelsk, spansk, fransk, tysk, italiensk, kinesisk, indisk og så videre. Det er jo bare å innrømme at norsk ikke er noen storspiller i språkkonkurransen på verdensbasis.

Betyr det at du bør droppe morsmålet til fordel for å bli en kløpper på engelsk? Snarere tvert i mot! Det er mange som er av den oppfatningen at engelsk rett og slett er lettere å hanskes med. Du finner mer hjelp på nettet og det er lettere å finne informasjon om det du leter etter. Dette kan virke fristende ved første øyekast, men det er litt skremmende å legge merke til at flere i den yngre generasjonen får bedre karakterer i engelsk enn i norsk. Dette kan i sin tur være med på å svekke norskkunnskapene hos befolkningen over tid, og plutselig begynner norsk å bli mindre og mindre vanlig.

Bruk derfor norsk med stolthet! Det er et levende språk med solid historie, og det bør derfor være en selvfølge at store aktører tilbyr norsk som et alternativ når du skriver eller setter opp Macen din.

Fjern automatisk korrigering for et spesifikt program eller hele systemet

Har du et spesielt program der du stadig skriver på andre språk og blir litt oppgitt over alle de røde linjene og stadige endringene av Mac i et forsøk på å hjelpe deg å skrive «norsk»? Det er vel og bra med automatisk korrigering av tastefeil og småfeil når du faktisk skriver norsk, men de fleste av oss kommuniserer ikke bare på norsk når vi sitter ved tastaturet. Kanskje har du spanske brevvenner, kanskje ønsker du å lære tysk. Mulighetene er mange. Uansett hvorfor, så er det svært lett å justere innstillingene slik at de er best mulig tilpasset dine behov.

  1. Når du er inne i det aktuelle programmet du ønsker å skru av stavekontrollen for, klikk rediger.
  2. Velg «Stavekontroll og grammatikk», her vil det vises en boks hvor det står «korriger stavemåte automatisk». Denne er aktiv dersom det er en hake ved siden av. Skru av ved å klikke bort haken.

Dersom du ønsker å slå av eller på automatisk korrigering for hele systemet, så er dette like enkelt. Gå til «systemvalg» og velg «tastatur». Også her vil du finne en boks ved siden av en tekst hvor det står «korriger stavemåte automatisk», huk av eller ikke avhengig av dine egne preferanser og behov.