Hvis trådløse mus, tastaturer og styreflater fra Apple ikke fungerer som forventet

Det er alltid frustrerende dersom man nettopp har kjøpt nytt utstyr til maskinen for å gjøre arbeidet lettere, bare for å oppdage at det ikke fungerer som forventet. Det kan være at tilkoblingen ikke er god, batteriet er dårlig, eller at maskinen rett og slett ikke klarer å kommunisere med utstyret. Noen ganger er utstyret rett og slett ikke kompatibelt med hverandre, men ofte kan det hjelpe å sjekke noen enkle ting før du går tilbake til butikken.

Er utstyret fulladet?

Vi forventer ofte at ting skal fungere rett ut av boksen, men noen ganger hender det at batteriet må lades først eller at du må sette inn nye batterier. Spesielt dersom tilleggsutstyret har fungert før kan det være en god ide å bytte batterier bare for å eventuelt utelukke det helt sikkert.

Er utstyret skrudd på?

Svært mye elektronikk, og da særlig trådløs elektronikk, kommer med fysiske av/på knapper for å spare strøm. Disse er ofte lokalisert på undersiden slik at det er mindre fare for å komme borti de i tide og utide. Det kan allikevel være lett å komme borti disse dersom man flytter utstyret fra en plass til en annen, eller pakker det stadig opp og ned fra ryggsekker eller kofferter. Dersom du klarer å legge inn vanen om å gi utstyret en kjapp sjekk før du setter deg ned for å jobbe, så kan det spare mye frustrasjon.

Er Bluetooth skrudd på?

Bluetooth er ikke automatisk skrudd på så fort du logger på din Mac, med mindre du har stilt den inn til å gjøre dette. På lik linje med trådløst nettverk så kan også Bluetooth skrus av eller på for å forhindre at hackere får enkel tilgang til din maskin. Dersom Bluetooth ikke er skrudd på kan du gå til «systemvalg» og skru Bluetooth på fra «Bluetooth».

Er utstyret koblet opp riktig?

En mus eller et tastatur med USB er ofte bare å plugge inn i maskinen. Dersom disse er kompatible vil deretter maskinen kanskje bruke et par minutter på å laste ned de riktige driverne, eller på annet vis installere det som trengs for at utstyret skal virke som du ønsker.

Har du derimot gått til innkjøp av trådløst utstyr, så kan installeringen være litt mindre åpenbar. Ofte vil det følge med en kabel for å koble Mac og utstyr sammen midlertidig. Denne kan fjernes når tilkoblingen er fullført, men brukes også til å lade tilleggsutstyret.

På eldre modeller av trådløst utstyr er det ofte ikkeen medfølgende kabel eller mulighet for å plugge inn en slik. Du vil da være nødt til å koble sammen for eksempel mus og Mac. Dette gjør du på følgende måte:

  1. Skru på det trådløse utstyret.
  2. Observer LED-lyset. Dersom det blinker, leter utstyret etter en nærliggende enhet. Hvis det derimot lyser jevnt er det allerede koblet sammen med en annen enhet. Du må da skru av enheten og bryte koblingen til den andre enheten, enten ved å koble den fra i innstillingene på den andre enheten, eller ved å tilbakestille tilleggsutstyret. Ofte er det en liten knapp markert «reset» et eller annet sted på utstyret nettopp for dette formålet. Trykk på knappen og prøv igjen.
  3. Velg «Bluetooth» i hovedmenyen på din Mac. Deretter finner du «Bluetooth innstillinger». Din Mac vil nå scanne området for tilgjengelige Bluetooth-tilkoblinger.
  4. Når ditt utstyr dukker opp på listen, velg «koble til».

Dersom du ønsker å fjerne tilleggsutstyret fra din Mac, så gjøres dette fra samme vindu. Les gjennom de forskjellige Bluetooth-enhetene til du finner den du ønsker å fjerne, og klikk deretter på det lille «x» ikonet.