Bruk Google Chrome som standard nettleser i iOS

Eier du en iPhone eller iPad og er litt over gjennomsnittet interessert i hva som foregår innenfor dekselet? Da har du sannsynligvis fått med deg at Apple er ganske nøye med hva som er lov og ikke av modifikasjoner og endringer i systemet. Kort sagt: Du får det de gir deg, vær fornøyd med det. I dette tilfellet betyr det at standard nettleseren i iOS(operativsystemet til iPhone og iPad) er Safari. Nedenfor blir det gitt noen av de vanligste løsningene for å komme seg rundt denne begrensningen. Av alle fire er det kun Jailbreak som absolutt ikke anbefales, og denne har derfor heller ikke noen foreslått fremgangsmåte.

Enkelt og greit

Det finnes allikevel et par grep du kan ta for dersom du heller ønsker å bruke Google Chrome som din standard nettleser. Den enkleste løsningen, og den som kanskje vil fungere for de fleste, er rett og slett å laste ned Google Chrome applikasjonen for deretter å surfe på nettet derifra. Dette endrer dessverre ikke at andre knapp fra venstre på skjermen vil være en ubrukt safariapp. Google har derimot lenge utnyttet det at en applikasjon kan åpne andre applikasjoner, noe som gjør at dersom du laster ned applikasjonene Gmail, Google Maps og YouTube, så vil disse åpne hverandre automatisk når du trenger det, uten å blande inn Safari.

Den arbeidsomme metoden

Den andre løsningen som kan virke for deg som bruker nettleser fra andre applikasjoner er å manuelt gå inn på innstillingene for hver applikasjon og endre standard nettleseren der fra Safari til Chrome. Du kan fortsatt ikke endre standard nettleseren for hele systemet, men med hjelp av denne noe tidkrevende prosessen vil du allikevel komme i mål til slutt.

Litt Javascript gjør susen

En tredje, og ganske populær, løsning er å «lure» Safari til å åpne Chrome. Dette har sammenheng med Safari sine «bookmarklets», små bokmerker som åpner siden din som et script i den siden du allerede er på. Det enkle men effektive trikset har florert på diverse nettfora helt siden Google lanserte sin Chromeapp i 2012. Dersom du følger trinnene under nøyaktig vil du alltid ha Chrome lett tilgjengelig på din iPhone eller iPad.

  1. Åpne Safari på din iPhone eller iPad.
  2. Gå inn på en vilkårlig nettside og lagre den som et bokmerke.
  3. Gå inn i dine bokmerker og trykk for å endre bokmerket du nettopp opprettet. I stedet for adressen som nettopp ble lagret, må du lime inn følgende helt nøyaktig:
    javascript:location.href=»googlechrome»+location.href.substring(4);
  4. Lagre bokmerket på nytt med et valgfritt navn. Det anbefales å bruke navn som er lette å huske, slik som «Chrome» eller «åpne i Chrome».
  5. Neste gang en lenke i Twitter, Facebook eller en epost sender deg til Safari, så trenger du bare å trykke «åpne i Chrome» eller hva du nå kalte dette bokmerket, og den lille linjen med kode vil åpne nøyaktig samme nettside, bare i Chrome. Stilren koding på sitt beste, det er jo nesten magi.

Jailbreak

Den siste muligheten du har for å modifisere hvordan din iPhone eller iPad oppfører seg er såkalt «jailbreak». Det er en grunn til at kallenavnet kan gi assosiasjoner til fengsel og kriminalitet, du er nemlig nødt til å «bryte deg inn i» telefonen og skaffe tilgang til kode som Apple ikke ønsker at brukerne sine skal ha tilgang til. Dette er ganske risikabel affære, og ting kan fort gå galt dersom du ikke vet nøyaktig hva du gjør. En Jailbreak vil også forsvinne hver gang du oppdaterer programvaren din, og bør absolutt ikke anbefales.