Hvis Mac-maskinen ikke går i dvalemodus eller våkner som forventet

Plages du av at din Mac ikke oppfører seg som forventet? Dersom din Mac ikke går i dvalemodus eller våkner når du forventer, så kan det være flere grunner til dette. Er maskinen ellers i fin stand kan det godt hende det er noen innstillinger som må endres på, eller noen applikasjoner som kjører i bakgrunnen slik at maskinen er aktiv. Hvis derimot det motsatte er tilfellet, at maskinen ikke våkner opp fra dvale når den skal, så kan det ofte ha noe å gjøre med en ekstern tilkobling til mus, tastatur eller skjerm. I denne artikkelen gir vi deg noen enkle tips som kan hjelpe deg med å løse de vanligste problemene relatert til dvalemodus. Dersom du fortsatt har problemer kan det være en ide å oppsøke din nærmeste Mac-ekspert.

Mac går ikke i dvalemodus

Dersom din Mac ikke går i dvalemodus kan det være et par ting som har skjedd. Den første er at dine innstillinger for strømsparing er satt slik at maskinen ikke går i dvalemodus med mindre du lukker ned skjermen eller ber den spesifikt om å gjøre det. Dersom du ønsker at maskinen skal gå i dvalemodus automatisk etter en viss tid, kan du gjøre følgende:

  1. Gå til «systemvalg».
  2. Velg «strømsparing», ikonet ser ut som en sparepære.
  3. Flytt pilene for dvalemodus og skjerm slik at disse passer for deg. Du kan sette forskjellige innstillinger avhengig av om maskinen lader eller bruker batteri.

Dersom du har fulgt trinnene over, men fremdeles ikke får maskinen til å gå i dvalemodus etter den gitte tiden, så kan det hende du har programmer eller innstillinger som gjør at maskinen konstant er aktiv. Dette behøver ikke være peker-bevegelser eller tastetrykk. Flere ting som videoavspilling, Bluetooth-tilkoblinger og bakgrunnsprogrammer kan også forårsake at maskinen ikke er inaktiv og går i dvale.

For å undersøke om du har programmer som forhindrer din Mac fra å gå i dvale kan du gå inn i «aktivitetsmonitor» (activity monitor). Denne finner du enten i hovedmenyen, rett under «applikasjoner», eller ved å søke etter den. I dette vinduet vil du finne en seksjon som heter «strømsparing». Her vil du finne alle applikasjoner og programmer som kjører på din Mac akkurat nå. Nest til høyre vil du se en kolonne med tittelen «forhindrer dvalemodus». Dersom det står «ja» på en eller flere av programmene i denne listen, så har du sannsynligvis funnet problemet. Skru disse av og prøv igjen.

Mac våkner ikke som forventet

Noen ganger kan vi oppdage at maskinen har vært i dvalemodus som vanlig, men nekter å våkne opp igjen. Hva gjør du da? Ikke få panikk, prøv et par av disse enkle tipsene i stedet.

  • Trykk på en tastaturknapp eller av/på knappen. Noen ganger har pekeren sovnet helt og maskinen trenger en ekstra dytt.
  • Er du sikker på at maskinen har strøm på batteriet? Hvis nei, plugg i laderen og se om det hjelper.
  • Sjekk om lysstyrken på skjermen er satt så lavt at du ikke kan se om den er på eller ikke.
  • Dersom du bruker en ekstern skjerm og denne er skrudd av, prøv å koble fra skjermen. Det samme kan gjelde for annet utstyr. Fjern ekstra utstyr som skjerm, høyttalere, mus og tastatur og prøv igjen.
  • Kjør en tvungen omstart. Det kan være hardt for en innbarka Mac-entusiast å ty til det gamle Windowsknepet, men en tvungen omstart kan også hjelpe en låst Mac. Hold inn av/på knappen helt til du hører at maskinen har blitt slått av, vent noen sekunder og prøv deretter å starte maskinen som vanlig.