Facebook-hack: Se bilder som brukere har skjult

Er du mye på Facebook? Da er du ikke den eneste. Tall fra 2016 viser at nettstedet nå har over 1.1 milliard brukere over hele verden. Av disse har omtrent 3.2 millioner nordmenn en profil, hvorav 2.7 millioner sjekker kontoen sin daglig. Det kan potensielt sett bli svært mange oppdateringer, linker, delinger og ikke minst bilder.

Var du på en fest sist helg? Eller tok noen et lite flatterende bilde som du bare ikke vil vedkjenne deg? Dersom du ikke selv har lastet opp bildet, så kan du heller ikke slette det. Da har du kanskje bare valgt å skjule bildet fra tidslinjen og tenkt at det var det.

Ikke så fort. Du er fortsatt tagget i bildet. Dersom du søker på ditt eller andres navn, så får du en rekke valg. Blant disse er «navn» + poster og «navn» + bilder. Det siste alternativer vil vise deg, uten miskunn, bildene du eller den du søker etter er tagget i. Det eneste unntaket vil være bilder som er merket «privat» eller «kun for venner» hvis du ikke er venn med personen du søker opp. Her er fremgangsmåten, skritt for skritt.

Gå opp til søkefeltet øverst til venstre på Facebook på PC eller bare øverst dersom du er på mobil.

  1. Skriv navnet på den du ønsker å se bilder av.
  2. Når du ser forslag til resultater, ikke trykk på profilen til vedkommende. Denne har gjerne et profilbilde av en eller annen art. I stedet trykker du på det riktige navnet med «bildet» på slutten. Dette alternativet vil ha et blått forstørrelsesglass på lys blå bakgrunn i stedet for et profilbilde.
  3. Presto! Du vil nå se alle bilder vedkommende er tagget i, med unntak av bilder som er satt til «privat» eller «kun for venner», dersom dere ikke er venner fra før av. God spionering!

Hvordan skjule disse bildene

Fant du flere bilder av deg selv enn du var komfortabel med? Ønsker du ikke at gud og hvermann skal kunne se disse bildene? Har du jobbet hardt med å presentere deg selv i et profesjonelt lys slik at du virker mer attraktiv på et svært presset jobbmarked? Det kan være flere forskjellige grunner til at du ikke ønsker å vise de forskjellige bildene av deg selv til alle som søker.

Dersom bildet gjør deg ukomfortabel og personen som la ut bildet ikke spurte deg om det var greit først, så kan du spørre om vedkommende kan fjerne bildet igjen. I dagens digitale samfunn med kameratelefoner nesten overalt, så er det lett å glemme grunnleggende opphavsrett og regler for deling av bilder. De fleste tenker ikke over hvilke implikasjoner det kan få for den avbildete personen dersom feil person ser det, men det finnes mennesker i vårt samfunn som er på flukt eller lever i skjul og disse har behov for å få respektert sitt privatliv.

Dersom personen som har lagt ut bildet av deg nekter å slette bildet, så har du fremdeles et par muligheter. Dersom bildet krenker dine rettigheter kan du rapportere det til Facebook. Den andre muligheten er å endre innstillingene dine for hvem som kan se bilder du er tagget i.

  1. Gå opp i høyre hjørne av Facebook og trykk på den lille trekanten ved siden av lås-ikonet. Velg «innstillinger» i menyen som kommer ned. Dette er absolutt enklest på en datamaskin, men slettes ikke umulig fra mobilen.
  2. Gå til «Tidslinje og tagging».
  3. I den tredje blokken på denne siden vil du se en innstilling som forteller deg om du ønsker å forhåndsgodkjenne når andre tagger deg i bilder før disse blir vist offentlig. Aktiver denne for å unngå tagging utenfor din kontroll i fremtiden.
  4. Rett under alternativet for forhåndsgodkjenning vil du se en annen innstilling som spør om hvilket publikum som skal legges til når en venn poster et bilde av deg. Som standard vil denne stå på «venner», endre dette til «bare meg».